Friday, August 2, 2013

Suomen kansalaisuuden hakeminen vaikea päätös maahanmuuttajille

Monet ihmiset ajattelevat, että kaikille maahanmuttajille on helppo tehdä päätös hakea suomen kansalaisuutta. Ei ole totta.

Joillekin maahanmuuttajille suomen kansalaisuuden hakeminen on vaikea päätös, koska jos he saavat toisen kansalaisuuden he menettävät alkuperäisen kansalaisuuden, vaikka he eivät ole hyväksyttyjä niin kuin "tosi" suomalaiset suomessa. Minusta tällaisille ihmisille suomen kansalaisuuden saaminen on kuin olla kansalaisuudeton mielessään.

Jotkut maat eivät hyväksy kahta kansalaisuutta kansalaisilleen. Jos kansalainen saa toisen kansalaisuuden, hän menettää alkuperäisen kansalaisuuden. Ihmisille, tällaisista maista, suomen kansalaisuuden hakeminen on iso päätös.

Maahanmuutto keskusteluissa suomen yhteiskunnassa on eroavaisuus heidän välillä kuka on suomalainen ja kuka on suomen kansalainen.

Minun näkökulmasta, suomen yhteiskunnassa suomalaisia ovat valkoihoset suomea (tai ruotsia) puhuvat ihmiset, kun taas suomen kansalaisia ovat "kotoutetut" maahanmuuttajat, jotka ovat saaneet suomen kansalaisuuden. Niin ymmärrän julki vuorovaikutuksista internetissä.

Ruotsin Husby mellakoiden aikana, Perussuomalainen Kai Haavisto kirjoitti, että Uussuomalainen ei ole suomalainen. Hän tarkoitti, että ihmiset jotka ovat saaneet suomen kansalaisuuden eivät ole suomalaisia. Kommentit Haaviston kirjoituksen alla näyttää, että monet muut ihmiset ovat samaa mieltä.

Muissa maissa kansalainen on kansalainen. Yhdysvalloissa esimerkiksi yhdysvaltalainen on yhdisvaltalainen. Siellä ei ole mitään kuin "Uusyhdysvaltalainen". Sitä, minun mielestä, on yhdenvertaisuus.

Henkilökohtaisesti olen kamppaillut toisen kansalaisuuden hakemisen päätöksen kanssa. Ajattelen, että ei ole mitään järkeä virallisesti menettää alkuperäisen maan passia ja hakea uutta passia vaikka ei  ole tunnistettu samalla tavalla kuin ennemmistö ja kaikki muutkin, jotka kantavat samaa passia sinulle uudessa maassa.

Suomen kansalaisuuden mukana tulee edut ja etuoikeudet. Esimerkiksi maahanmuuttajat, jotka saavat suomen kansalaisuuden voi nyt hakea töitä jotka ovat varattuja vain kansalaisille, kuten Apulaisasiantuntijaohjelmassa, jonka ulkoministeriö järjestää CIMO:n kautta. Minun mielestä Apulaisasiantuntijaohjelma on syrjivä kuten olen aikeisemmin kirjoittanut.

Suomen kansalaisuuden hakeminen ei ole helppo päätös kaikille maahanmuuttajille, erityisesti nille, jotka katsovat etujen ja etuoikeuksien yli.

No comments:

Post a Comment

Search this Blog

Related Posts with Thumbnails